Zatímco v minulosti se jezdilo a létalo hlavně do oblasti středozemního moře, převážně do její africké části, letošní oblíbenost co se destinací týče, prošla po letech markantní změnou. Pražské letiště spočítalo, do jakých zemí Češi letos mířili nejčastěji a kterým se naopak vyhýbali. Nejedná se o analýzu celorepublikovou, protože mnoho lidí využívá pražské letiště jenom k přestupu v jiné zemi na jiné letadlo, ale většina Čechů létá na dovolené právě z hlavního města.
dovolená u moře
Podle analýzy Češi necestují déle než pět hodin, letošní sezonu preferovali destinace u moře. Na prvních místech se tak nacházelo Španělsko se svými plážemi a ostrovem Mallorca. Naproti tomu Řecko, Tunis a Turecko se dostaly do propadu oproti minulým létům; s největší pravděpodobností byla na vině převážně bezpečnost na území těchto států. Turecko v hlavní sezoně ztratilo oproti loňsku dvě třetiny klientů. Řecko, které loni žebříčku oblíbenosti dominovalo, kleslo o sedm procent.

Letošní sezoně dominovalo Španělsko a Bulharsko. Na Mallorcu letos letělo o téměř čtyřicet procent Čechů více než loni. V žebříčku oblíbenosti stoupl Dubrovník v Chorvatsku, Malta nebo třeba Albánie.

Analýza také ukazuje, že oproti loňskému roku počet lidí, kteří se na dovolenou vydali letadlem, o více než dvě a půl procenta v hlavní letní sezoně klesl.
ruka na klobouka
Prodeje zájezdů do středomoří klesly o patnáct procent, čímž nejvíce utrpěly zájezdy, které měly pobyt a dopravu v ceně. Situace by se ale mohla v nejbližších měsících a další sezoně změnit, neboť například Turecko začalo od září opět získávat na popularitě – Turecko a Tunisko však mohou s tímto trendem počítat pouze v případě, že na svých územích udrží mír a klid. Cestovní kanceláře nečekají následující sezonu v případě Turecka tak drastický pokles, jaký byl ten letošní.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup